Per fi, net i clar (#independentistes)

Diari de Setge del 22 de novembre de 1713 (dia 121).

Sabadell
Claredat hauria de ser ara mateix la paraula de moda. No es veu enmig de les nuvolades de tempesta que fabrica sense descans la Brigada, però així serà, espero, en pocs dies, abans dels torrons. Una de les conseqüències del moment decisiu del procés que vivim és que la determinació de la data i la pregunta obligarà tothom a deixar de fer la viu viu. S'acaba el temps de l'ambigüitat. I això és molt i molt bo. Ho hem vist en el cas del PSc, alineat definitivament en el bàndol del no a l'exercici de la democràcia i a la plena llibertat nacional. Finalment són coherents: han decidit que volen la seva submissió al PSOE i la submissió del país a Espanya-Castella. Ara ens falta saber el detall de la tria concreta d'ICV-EUiA i UDC. Les seves bases ho tenen prou clar i confio que s'acabarà imposant l'anàlisi dels anhels de la gent que els dóna suport al carrer, però està clar que els seus establishment de partit tindran una difícil digestió.

Però, no ens enganyem amb la vella política. La fi de les ambigüitats, la claredat, no ha d'abastar només les actituds dels partits. Ha d'impregnar tot el procés. En algun moment potser havia ajudat a sumar, ara, sincerament, em sembla que més aviat resta. Repartides les forces de cadascú de manera ja prou estable (més o menys, dos terços pel sí i un pel no), ja no té sentit mantenir la política eufemística que els polítics (i no només) han acabat imposant. És rigorosament necessari que tots plegats abandonem l'expressió dret a decidir i parlem de dret a l'autodeterminació; que deixem de dir estat propi i parlem clarament d'independència. És necessari, ara, ja, per almenys dos motius: perquè seria un antídot a la confusió permanent que intenten crear cada dia els enemics del procés i perquè no podem esperar que, al món, ningú ens prengui seriosament i ens recolzi si llancem senyals que no ens entenem ni nosaltres mateixos. Conceptes clars, reconeguts arreu. Per fi, ben aviat, així ho desitgem la majoria, un dia net i clar.

Comentaris

  1. Justament el 4 de desembre sabrem quina serà la pregunta. Espero que serà clara i sense embuts (Brrrr...!).
    Pel que pertoca a la clarificació del posicionament del PSC, això no afectarà a l'electorat. És evident. Alterarà als escons actuals, sí. Fenomen temporal i prou. També, trobo molt encertat canviar el terme aquest del de "decidir" pel d'"autodeterminació". És evident, cal més claredat i menys por de dir-ho amb tots els ets i uts: Independència resulta molt més aclaridor que això de l'estat propi. Aquests conceptes no ens són prou familiars per poder-los emprar amb seguretat. Per tant, es presten molt a la tergiversació.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)