Punxant el globus de la Brigada (#CEO)

Diari de Setge del 23 de novembre de 1713 (dia 122).

La Catalunya virtual que dibuixa cada dia del món la Brigada de narcòtics va rebre ahir una sonora plantofada. Espectacular. La tercera onada del Baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinó (CEO) de 2013 va ratificar l'extraordinària salut que gaudeix el procés entre la gent que, al cap i a la fi (perquè és el que s'acabarà imposant), és allò que compta. Fa mesos que els valors oferts per les enquestes s'han estabilitzat al voltant de (en el que seria el resultat d'un referèndum sobre la independència), com a mínim, els dos terços a favor del sí per un terç en contra. He escrit altres vegades que em sembla difícil millorar aquestes xifres. No hem de deixar de treballar, naturalment, especialment en territori hostil, però penso que ja no modificarem substancialment l'equilibri de forces entre uns i altres. Contra el que tant sovint es diu, tothom ha posat ja tots els arguments, a favor i en contra, al damunt de la taula. Però si el resultat d'aquesta edició del Baròmetre del CEO és una bufetada a l'establishment en tota regla és perquè ha rebentat en la mateixa línia de flotació del seu argumentari en aquests moments: la suposada baixada del procés.

Elaboració dels Baròmetres del CEO (2008-2013)
L'enquesta d'ahir demostra exactament el contrari. Que l'aposta independentista majoritària a Catalunya és cada dia més sòlida, menys conjuntural, més irreversible. Com sempre, mirades les dades en perspectiva, que és el que cal. La pregunta directa sobre la resposta dels votants en un referèndum se situa en un 54,7% de votants pel sí (la mateixa del febrer de 2013, 2,3 punts menys que en novembre de 2012). En resum, mostra una gran estabilitat des de fa un any. En canvi, oferint quatre alternatives, els catalans que prefereixen l'Estat independent per davant del federalisme, l'autonomisme o la regió són ja el 48,5% (4,2 punts més que fa un any). Això vol dir que gairebé un 90% dels qui votarien sí ja ho tenen tan clar que no els tempta cap alternativa (real o fictícia) que se'ls presenti. I, com en una tercera onada, per acabar de solidificar les conviccions d'aquest grup majoritari, el nombre de catalans que ja només s'identifiquen com a catalans assoleix la xifra històrica rècord del 31,3% (1,7% més que fa un any) i ja a només dos punts dels qui se senten igual d'espanyols i de catalans, que assoleixen la pitjor xifra mai coneguda. Tot plegat, indicadors claríssims que una part majoritària de la societat catalana (almenys la meitat del cens) està decidida a continuar fins al final. Se sap si José Antich ha estripat ja públicament aquest darrer CEO?

Comentaris

  1. No sé si va ser ahir o abans d'ahir, que a la 8TV, posada per error durant un instant, en Cuní va dir que "la societat té por de la llibertat" (!!!!!!!!). La Gabancho li va replicar molt seriosament que si no s'havia equivocat en voler dir-ho al revés. En Cuní va canviar immediatament de tema....
    I, efectivament, ja està tot dit. Ara, ja només queda la definició de la pregunta, perquè la data ja la tenim també, el 4 de desembre, no? Quan concretin la data de quan fer-la i el seu contingut, sortiran tots els balls de diables possibles, amb perdó de les colles de tabalers i diables populars del país!
    Potser, per primera vegada en tota la nostra llarga història, els castellans els tenim a ratlla i en autèntic retrocés. Estan esverats de no poder tornar als seus vells usos de la violència.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)