Unió tria futur: entre el govern i la desaparició (#Consulta2014)

Diari de Setge del 5 de novembre de 1713 (dia 104).

Onze de Setembre de 2012
Fem una mica de política ficció. Una mica de projecció, en els termes que a un servidor li semblen lògics. Som-hi. En parlar de la seva actuació a Europa aquests anys, Ramon Tremosa explicava fa uns dies a la ràdio que ell s'integra al Grup liberal del Parlament Europeu, en tant que l'eurodiputat d'Unió Salvador Sedó forma part del Grup Popular, la dreta convencional al continent. Si Catalunya esdevé un país normal la reorganització dels espais i les forces polítiques s'albira molt i molt profunda. Unió hi hauria de pensar: per lògica, estaria cridada a créixer fins a ocupar un paper veritablement central, com el que gaudeixen els grans partits de centre-dreta arreu d'Europa, sempre més importants quantitativament que els liberals de centre, amb els quals caldria associar més estrictament Convergència Democràtica. Això només s'esdevindrà, però, si el partit forma part protagonista del procés d'emancipació nacional. Sembla clar que, si CDC manté aquest perfil i alguns elements s'integren en un partit magmàtic de centre-esquerra format per ERC i les restes del PSC, l'espai nacional de dretes (més enllà de l'extrem i desaparegut aquí el Partido Popular) restaria gairebé completament lliure a l'expansió d'un partit amb la presència i la tradició d'UDC.

Per realisme bàsic, és justament això (més enllà de l'estricte interès pel país), suposo, arribat el moment culminant, allò que la classe dirigent del partit haurà de valorar molt seriosament. Haurà de triar entre seguir enfollidament un lideratge ensorrat en la valoració dels ciutadans, només al servei de l'establishment dels de sempre i que els portarà de dret cap al desastre electoral i l'extraparlamentarisme, en cas de trencament amb CDC, una vegada el partit ja hagi acomplert la seva missió d'avançada del despatxisme, o bé fer el pas cap a la defensa de la plena sobirania i posar-se aixi en la pole position dins la línia de sortida per ocupar l'espai del centre-dreta a la nova República Catalana. A Unió hi ha bons patriotes, ben segur. Especialment, tots aquells que s'hi han apuntat per fidelitat a uns valors ideològics i nacionals i que no han passat pels filtres de promoció del gran líder. Es fa certament difícil creure que seran incapaços d'analitzar la realitat present i el futur immediat amb un mínim de realisme. Perquè el que se'ls planteja en aquest precís moment és prou clar: esdevenir un gran partit de govern en el futur o desaparèixer en el foc de la vanitat d'un líder.

Comentaris

 1. M'encanta aquest anàlisi de futur gairebé immediat.
  Hi coincideixo plenament. De la mateixa maner en que la Policia de Catalunya ha de canviar els seus protocols de procediment, els partits també han d'anar modificant els seus propis postulats. Però, esclar, hi ha qui li costa veure més enllà d'un pam. Uns, com en Duran, per obstinació de no voler acceptar que la seva feina no és el seu negoci, i altres, com en Navarro, que sembla que no sap com llegir els seus papers. És la famosa transversalitat actual, modificació de postulats que estan fent trontollar tantes bases socials, abans tan estables i endormiscades.
  Hi ha qui no vol despertar-se i seguir dormint; altres, la immensa majoria està treballant i de valent. A qui faràs cas....?

  ResponElimina
 2. Crec que ens caldrien dues enquestes (que ningu farà però que per mi són les més interessants)
  a) Entre els votans de CDC i UDC, per veure els percentatges que s'enduria cadascuna
  b) Entre els ciutadans que votarien en un referendum però amb un afegit: distinció per edats, per sexes, y per origen (4 avis catalans i 2 pares, 3 avis i 2 pares, 2 avis i 2 pares, 1 avi i 2 pares; 4 avis i 1 pare, 3 avis i 1 pare, 2 avis i un pare, 1 avi i un pare; cap avi i 1 pare; cap ascendent pero casat/da amb un catala; cap ascendent i casat/da amb un no català
  Això permetria veure que UDC NO tindria representació parlamentaria
  I permetria veure si el nivell del 'independentisme es similar entre els de "soca i arrel" i els catalans d'origen espanyol (si més no la diferencia entre el primer grup i el darrer)

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)