[-315] El ministre Wert col·laborarà en els actes del Tricentenari (#memòriahistòrica)

Diari de Setge del 28 de desembre de 1713 (dia 157).

Palau del LloctinentSegons ha pogut saber aquest bloc, finalment, el ministre José Ignacio Wert ha donat ordres expresses als seus subordinats de bolcar-se a col·laborar en la celebració del Tricentenari de l'acabament de la Guerra de Successió. Així, doncs, la principal infraestructura que conserva en titularitat exclusiva el Ministerio de Cultura espanyol a Catalunya, l'Arxiu de la Corona d'Aragó (ACA), desgranarà un extens programa d'actes per commemorar (encara que sigui amb una particular visió borbònica dels esdeveniments) els fets del setge i caiguda de la capital catalana l'11 de setembre de 1714. La Catalunya dels darrers anys de vida política constitucional i sobirana fou governada bàsicament per la Conferència dels Tres Comuns, un organisme mancomunat on hi eren representades la Diputació del General o Generalitat, el Braç Militar de Catalunya i el Consell de Cent o govern municipal de Barcelona. L'ACA conserva la documentació històrica de dos d'aquestes tres institucions: la Diputació del General i el Braç Militar.

No només incorpora les seves valuoses sèries documentals de deliberacions i dietaris, sinó documentació tan específica i fonamental (per posar només un exemple, d'entre molts altres) com ara els cinc volums de la Junta extraordinària de Guerra i Provisions, activa al llarg del setge de 1713-1714 (signatura ES.08019.ACA/4.8.2.12.11), imprescindible per a un coneixement acurat de les circumstàncies de la defensa catalana a ultrança. En roda de premsa celebrada a l'antic Palau del Lloctinent (construït i finançat per la Cort general de Catalunya a mitjans del Cinc-cents, ocupat el 1714 i encara avui propietat de l'Estat espanyol) el ministre Wert ha confessat que en cap moment se'ls havia passat pel cap (ni remotament) la possibilitat d'ignorar completament l'esdeveniment històric que commemoraran els catalans al llarg d'aquest any; i encara, molt menys, furtar-los la presència d'aquesta valuosa documentació. Des d'avui mateix és possible llegir al web de l'ACA l'extens programa d'actes que el centre desenvoluparà al llarg de l'any vinent. Que l'Archivo General de Simancas també s'hi hagués posat, naturalment, era demanar massa.

Comentaris

  1. Sí, ho acabo d'escoltar en paraules pròpies d'en Wert. És més, i que veig que no apareix aquí, en Wert acaba d'anunciar que facilitarà la recuperació a fons perdut de la gran pel·lícula que es va anar rodant conforme avançaven els atacs borbònics, a l'època dels 1700. El Rei en farà una magnífica, amb la seva gran facilitat de parla, una presentació objectiva dels fets tan entranyables per a ell mateix.

    ResponElimina
  2. Per què us deixeu coses tan llampants en el tinter? Wert també ha avançat alguns dels actors que participaran en la superproducció sobre el 1714: en Ramoncín farà de Villaroel, i Joel Joan serà Bac de Roda.

    Joan

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)