L'exègesi de la pregunta (#preguntaidata)

Catedral de Tortosa
Diari de Setge del 7 de desembre de 1713 (dia 136).

Porto una temporada d'inspiració més curta. Com els meus apunts. Ja em disculpareu. Però encara crec que val la pena aquest exercici diari d'aproximació al nostre camí cap a la ,llibertat plena. Som-hi, doncs. A la tornada de l'Índia, sembla que el Gran Timoner ha pres les regnes de la situació. És aquell punt d'equilibri entre deixar un cert protagonisme al Parlament (el resultat transversal de les eleccions de fa un any així ho va determinar) i evitar que el partidisme i l'excessiu nombre de veus en el debat públic acabi per presentar la situació com un guirigall. Perquè som en un punt decisiu de la nostra història. I, naturalment, tothom pressiona. Des de l'Assemblea, intentant la pregunta clara que sap tothom; des dels mitjans de l'establishment, mirant de forçar l'assumpció d'una pregunta confusa que ens deixi exactament en el punt on érem abans de formular-la. Perquè si ho fem bé hi haurà un abans i un després. De moment, a desgrat d'algunes informacions pessimistes sobre l'estat de gestació, tinc bones vibracions: el president diu que ha de ser clara i inclusiva. I, el que més m'ha agradat, que no pot donar peu a interpretacions contradictòries el dia després de presentar-la. Tot i que la majoria dels mitjans s'han apressat a presentar les darreres paraules del Gran Timoner com una aproximació a les tesis d'ICV-EUiA, a mi no m'ho sembla (o vull creure-ho, no sé). Evitar una pregunta que generi confusió és, certament, molt important, clau, si no volem ser la riota del món. La pregunta ha de ser clara i inclusiva. I cap, absolutament cap més inclusiva que la que aplega la majoria dels catalans que volem la independència de la nostra nació i que varem sortir al carrer per reclamar-la a la Via Catalana. Hem de continuar insistint entre tots, combatent la fumera que intenten aixecar els nostres poderosos adversaris. Perquè a més de clara i inclusiva, afegeixo, ha de ser políticament incorrecta en un país sempre tan excessivament assenyat com el nostre.

P.S. I tot i així, ara mateix, em sembla que la pregunta amb més possibilitats de reeixir és la que va proposar fa algunes setmanes en Toni Soler. Més endavant, si es confirma, hi haurà temps per comentar-la.

Comentaris

 1. Jo no noto pas cap mancança d'inspiració amb els teus articles diaris d'aquest bloc, no. El que en tot cas, pots sentir-te un pèl esgotat de tant esforç, això sí. I l'agraïment és més intens precisament per aquesta continuïtat dia rere dia. Valor i fins el final, que ja hi som!!
  Com una mena de continuació del què ens acabes de reflexionar, em fa una trista gràcia veure aquests escagarrinaments sobtats dels mateixos que forcen la nostra voluntat de fugir d'aquest Estat maltractador. Ara mateix, en Rajoy diu que si hi ha prou majoria estarà disposat a modificar la Constitució espanyola. Fa riure i pena alhora. Primera, perquè deixa entendre que no ens en podem anar per lliure decisió; segona, perquè sembla que ningú no se'n recorda que aquesta gran majoria absoluta de la que en gaudeix és producte d'una gran abstenció dels votants espanyols. Els pocs que van votar, ho van fer pels PPs. Caldria incloure a la nostra Carta Magna que les abstencions i els vots en blanc comptabilitzessin escons buits. Llavores ja es veurien clarament l'opinió clara i contundent dels ciutadans. Si actualment el Congreso de los Disputados reflectís la participació autèntica d'aquelles eleccions -tampoc no m'interessen gens!- el ventall seria d'una minoria única dels del PP i prou, a més de quatre gats perduts d'altres partits dispersos. Podrien "governar"?

  ResponElimina
 2. Un plantejament clar: "Vol que Catalunya esdevingui un Estat Independent ?": SI o NO.
  Els unionistes(dependentistes) haurien d´estar contents, per que dintre del NO, sumarien els espanyolistes, els autonomistes, els federalistes, els confederalistes, etc, etc.
  Per tant, sumar i sumar. L´única possibilitat que guanyi el No...
  O potser saben que, fins i tot sumant tots ells, els indepes guanyem en proporció 3-1 ?.
  Per això no volen urnes.
  I finalment: s´equivoquen els que diuen que n´hi ha 2 grups, els del Si i els del No.
  N¨hi ha 3: el dret a decidir SI, el dret a decidir No....i el dret a NO DECIDIR (aquest últim injustificable i indefensable a qualsevol democràcia occidental).
  Per tant: #volemvotar
  Després ja vindran les negociacions, però amb un mandat popular clar sobre la taula.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)