Recordar les nostres Constitucions (#memòriahistòrica)

Diari de Setge del 6 de desembre de 1713 (dia 135).

Constitucions de la Cort general de 1705-1706
En un dia com a avui, aquest any coincidint amb el Tricentenari, és gairebé una obligació honorar amb algunes línies la impressionant construcció jurídica i política que van suposar les nostres Constitucions, abolides per dret de conquesta en el moment de la incorporació per la força dels territoris de l'antiga Corona d'Aragó a Castella. En contrast, sobretot, amb la cotilla de ferro imposada pel franquisme que va suposar l'actual Constitució espanyola de 1978, directament, pensada per ser irreformable en els seus aspectes fonamentals: monarquia i unitat d'Espanya. Naturalment, parlem del contrast entre els principis d'una Constitució vigent en temps del parlamentarisme d'Antic Règim i una altra teòricament respectuosa amb els principis democràtics del liberalisme contemporani. Però aquesta inflexibilitat de la segona, que, a la pràctica, comportarà més aviat que tard la seva destrucció (allò que no es pot adaptar contínuament als temps, acaba explotant) contrasta enormement amb l'esperit evolutiu i acumulatiu de les nostres institucions històriques.

Crida l'atenció poderosament el fet que un sistema polític com el del pactisme català d'Antic Règim, fortament basat en el respecte a la tradició, bastís com a fonament legal un sistema de constitucions que, a cada convocatòria de la Cort general del Principat, anava incorporant contínuament novetats legislatives que, bé substituïen, bé complementaven, la legislació fins aleshores vigent. Després de cada convocatòria es publicava un quadern amb la nova legislació i en tres moments de replantejament profund de les relacions del país amb la monarquia, la Terra va fer recopilacions de la legislació vigent: 1495, 1589 i 1704. Són les conegudes com a Compilacions de les Constitucions, que oferien un corpus legislatiu coherent que incorporava també al final les disposicions derogades. A desgrat de la manca de convocatòries de la Cort general, les Constitucions catalanes van constituir un exemple de flexibilitat i d'adaptació als temps: justament allò que el model imposat a Espanya pels hereus del franquisme va tenir tant interès a blocar i del qual el sistema polític espanyol avui és hostatge. Ja s'ho faran.

Comentaris

  1. No sóc jurista ni historiador, però crec que s'hauria d'explotar la tesi de Miquel Manubens i altres: les Constitucions Catalanes no es podien derogar.
    La guerra de Successió no podia acabar amb l'extinció d'una entitat jurídica (Catalunya) reconeguda a nivell internacional.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)