Redreçar i reformar (#Constitucions)

Diari de Setge del 10 de desembre de 1713 (dia 139).

Carrer Major (Montblanc)Han passat ja alguns dies de la celebració espanyola del Día de la Constitución. Permeteu-me, però, a risc de cansar-vos, que insisteixi en la idea central que exposava en l'apunt d'aquell jorn. Aquests dies tinc la fortuna de poder dedicar algun temps a ultimar un article sobre un aspecte ben específic de la història de la Cort general. Sempre és un plaer col·laborar a donar a conèixer la història d'una institució que va durar gairebé cinc segles i que Castella va liquidar per dret de conquesta. Una de les idees que impregnava la Cort general era la de reforma permanent del sistema. És ben curiós, tractant-se, com era, naturalment, la catalana, d'una societat d'Antic Règim ancorada fortament en les normes de la tradició social, jurídica i política. Així, tècnicament, la normativa que s'aprovava a cada convocatòria de la Cort general referent a la seva delegació permanent, la Diputació del General o Generalitat, s'anomenava Capítols del redreç. Sempre calia redreçar, reformar, en una construcció permanent. Una institució fortament penetrada per la corrupció, demanava la introducció de canvis i controls permanents.

El contrast amb l'immobilisme de la sacro-sana Constitució espanyola de 1978 no pot ser més bèstia: patim un esquema polític d'una rigidesa inigualable, pensat perquè no pugui ser mai redreçat, reformat en els aspectes fonamentals. A la convocatòria de la Cort general de Catalunya de 1585, el representant del Capítol de la catedral de Lleida, el canonge Baltasar Rajadell, fou dels més àcids contra la manca de reformes: “havent-se en la present Cort de instar y procurar ab sa magestat, entre altres cosas, lo redrès de la justícia y de sos offisials, procurem primer de redresar y reformar lo que tenim en nòstrom càrrech”. Calia, doncs, demanar al rei una reforma, el redreç de la justícia al Principat (bàsicament, responsabilitat de la seva Reial Audiència) i del comportament tantes vegades injust dels seus oficials. Però, per coherència, abans, calia que allò que depenia directament dels estaments catalans, com ara la Generalitat, fos també reformat en profunditat. Eloqüent, molt eloqüent. D'això se'n diu regeneració democràtica. Redreç, reforma. Fa cinc segles (o més) que es demana. I alguns creiem que serà més factible a través d'un procés constituent cap a la República Catalana com el que vivim.

Comentaris

 1. Doncs, com segueixin els inspectors de les comissaries censores actuant com avui a la RAC1, anem apanyats. En José Antich ha deixat clar que no hi ha vida fora de la Constiutución espanyola.
  Jo sóc dels qui sempre diuen que l'avui sempre és millor que l'ahir. Sóc optimista per naturalesa. Però, escoltar l'Antich m'ha provocat vòmits. A sobre, és que ho diu tan bé i tan assenyat, que no saps reaccionar.

  Respecte del què ens il·lustres avui, trobo que queda totalment justificada aquesta mena d'enyorança que pateixo del què es pot fer bé i no es fa. Es clar que el pobre canonge ja se'n queixava també...

  ResponElimina
 2. Al lcicar m'ha sortit una veu, m'he quedat extranyat, i he escoltat a la inclita Anna Grau, és senzillament impressionant, una fellation en tota regla a l'Albert Ribera.
  Dóna la impressió que la té ben bé al pot. Buffff Delirant

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)