[-290] Notícies insolvents de Catalunya (#dependentisme)

Diari de Setge del 22 de gener de 1714 (dia 182).

Arenys de Mar

És curiós, alhora que es critica la commemoració del Tricentenari i s'acusa el sobiranisme català de tergiversar la història, l'espanyolisme es llança massivament a segrestar-la, amb el ministre Wert al capdavant. Més enllà de les aportacions d'historiadors professionals, que gairebé mai coneixen directament la història de Catalunya, els principals mitjans escrits espanyols van plens d'una florida d'interpretacions globals del sentit de la història del nostre país, normalment, fetes a base de quatre (o menys lectures), a partir dels apriorismes que permetin falcar la conclusió final que es proposaven defensar d'inici. És la història no en sí mateixa sinó com a excusa. Després de la demostració de fa uns dies de l'especialista en el món financer, president del Círculo Ecuestre i testaferro del Partit Popular Borja García-Nieto, aquest cap de setmana passat l'exhibició va córrer a càrrec del matemàtic i economista, ex-alt càrrec socialista, César Molinas, en un memorable article al diari espanyolista d'esquerres El País. No entraré en els menysteniments que conté el text, com ara el d'anomenar-nos hobbits, per comparació amb l'imperialisme castellà modern, per cert, més demogràfic i religiós que no pas econòmic, com em sembla evident.

Per a la seva celebrada síntesi històrica, César Molinas cita un sol historiador que hagi parlat de Catalunya i glossa una sola obra, publicada, pareu màquines, el 1954. Segons sembla, els darrers seixanta anys de la historiografia catalana li semblen poc rellevants. Amb repassar algunes pàgines de Vicens Vives n'hi ha prou. En aquestes condicions no pot resultar estrany que les institucions parlamentàries i constitucionals assassinades per l'absolutisme borbònic, militarista i aristocratitzant, siguin titllades de feudals. O que es digui que els Àustries no les van posar en qüestió i fins i tot que van ser salvades pel Comte-duc d'Olivares. El que és més gros (i, disculpeu que m'hagi de repetir cada dos per tres) és haver de llegir que Felip V va empènyer el país a la modernitat i que sense Decret de Nova Planta no hi hauria hagut Revolució industrial. A més d'una hipòtesi contrafactual indemostrable, tal afirmació passa per alt, de manera profundament immoral, l'immens patiment que milers i milers de catalans van haver d'experimentar durant dècades per haver-se volgut oposar als designis de l'imperialisme castellà i l'absolutisme monàrquic, que de progressista no en va tenir res, en defensa d'uns valors polítics molt més avançats. Seria tant com dir que els jueus van assolir l'Estat d'Israel gràcies a l'Holocaust; o Armènia, mercès al Genocidi de principis del segle XX o que Bòsnia existeix per la matança de Srebrenica. Una indignitat.

Comentaris

 1. Dir que gràcies al decret de nova planta,varem poder fer la revolució industrial, no és només com dius, d'un cinisme de l'alçada de genocides assassins, sinó que ha més també obvia, de dir i preguntar-se, com és que fora de Catalunya, no van fer la revolució industrial gràcies al borbònic?
  De fet ell sap que Catalunya va fer la revolució industrial i em estat i som capdavanters en els avenços socials, polítics i econòmics malgrats els borbons i els francos de torn i ara malgrat els peperos i els psoes.

  Eliseu

  ResponElimina
 2. Jo no soc historiador però quan vaig llegir l'article de Molinas vaig vomitar. De totes maneres, no és més que la campanya engegada per EL PAIS. Va publicant articles de suposats erudits sobre Catalunya i tots en la mateixa direcció. També ha estat repugnant el de Borrell i Llorach. Lo millor es com presenta a ambdòs autors un catedràtic i l'altre empresari. Si cola cola. Mira que ha sigut coses en Borrell (ministre del PSOE, president del parlament europeu i conseller d'Abengoa a 300.000 euros anuals) però el presenten com a catedràtic per donar-li credibilitat. L'article també és vomitiu.

  Però forma part de la campanya per terra mar i aire contra el procèes i contra Catalunya. Mentides, mentides i més mentides. Però Espanya sempre trobarà voluntaris per fer aquesta feina bruta. Ja se sap que a Espanya si vols escalar no has de fer mèrits professionals, has de complir nomès 2 màximes:

  - Seguir la línia ideològica de la sacrosanta indivisibilidad de la unidad patria.
  - Disparar contra Catalunya i els catalans.

  Amb aquestes dos màximes arribes fàcilment a catedràtic, a càrrec en el partit, a empresari (a la espanyola), a periodista insigne, a president del Tribunal Constitucional...etc etc.

  Però preparem-nos, que això irà in crescendo. A mesure que ens acostem a l'objectiu la pressió creixerà.

  ResponElimina
 3. Potser aquests "historiadors" foranis volen dir que hem d'estar agraïts de que Felip V destruís part del barri de la Ribera. "Gràcies" a aquelles matances ara tenim el Born, el parc de la Ciutadella... Disculpeu la ironia, perquè jo no els disculpo la mala fe.
  Fita

  ResponElimina
 4. Molt bons tots plegats! Gràcies pel plaer de poder-vos llegir.
  Sabeu? Jo crec que a Castella hi ha una endogàmia cultural per comoditat. Mantes de mena. Brutal. Això, aquest fenòmen els ha de venir d'abans de l'expulsió dels "moros", per dir-ho fàcil. Expulsaven "moros" i jueus perquè sabien massa: sabien llegir, escriure, cultivar les terres, i molts etc. Ara s'estranyaran de que no van fer la seva revolució industrial? Són lladres per ganduleria!! He llegit en alguna part que aquesta deficiència d'ADN els ha de venir de genètica de l'època ibèrica. Home, ja quadraria de que gairebé no se'n pugui trobar gairebé res d'aquells avantpassats.
  ...i molt també a la resta d'Espanya...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ramon, sempre m'han agradat els teus comentaris, però lo del ADN em sembla un insult a tota la gent treballadora que hi ha a Espanya i a tots els catalans nouvinguts d'aquelles terres que han treballat amb tots nosaltres i també volen la independència.

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas