[-265] Altres vies d'espoli: els ajuts públics (#prouespoli)

Diari de Setge del 16 de febrer de 1714 (dia 207).

Sant Joan de les Abadesses
Ahir escrivia un apunt sobre els diferencials en el pagament de tributs, taxes i preus públics en funció del territori on resideixen els ciutadans, un element que no es té mai en compte quan es parla de la desigualtat fiscal a Espanya, sota l'axioma els impostos els paguen les persones. Però hi ha altres vies de repartiment dels recursos públics que accentuen encara més el desequilibri entre territoris a l'hora de comparar recaptació i inversió. La sectorial de bibliotecaris i documentalistes de l'Assemblea publicava fa uns dies un apunt excel·lent desvetllant un altre exemple d'espoli: l'atribució d'ajuts públics a benefici de persones i projectes procedents de determinats territoris. Una modesta aproximació, sí, a un petit element cultural de caràcter sectorial. Però, francament significativa. Així, la comunitat de Madrid s'ha endut en 2013 el 41% dels ajuts del Ministerio de Cultura als arxius privats, mentre a Catalunya li corresponia la bonica xifra del 5%, al País Valencià el 2% i a les Balears el 0%. D'acord amb la quantificació que ens ofereix la gent de l'ANC, el Ministerio ha disposat de 216.820 €, dels quals fins a 51.907 procedien de la recaptació fiscal a Catalunya, dels quals ens han retornat via aquests ajuts 11.000: és a dir, 40.907 € han anat a la "solidaritat" amb persones i projectes d'altres comunitats.

Aquest fet ja hauria estat profundament abusiu qualsevol que hagués estat la destinació final dels recursos. El principal problema, però, és que els dos grans privilegiats pel repartiment han estat les comunitats de Madrid i Navarra, territoris amb un nivell de renda més alt que Catalunya! Les dades d'euro per habitant a les diferents comunitats autònomes són d'allò més revelador: si la mitjana espanyola seria de 0'0046 € per ciutadà en ajuts als arxius privats, trobem que, d'una banda, els de les Balears se situen en 0, els del País Valencià en 0'0010 i els de Catalunya en 0,0015; de l'altra, l'Aragó se'n va a 0,0171 per habitant, Madrid a 0,0140 i Navarra a 0,0129; és a dir, entre 12 i 8 vegades més que cadascun dels ciutadans del Principat. No es tracta, cal insistir-hi, del resultat d'una convocatòria aïllada i excepcional, sinó d'una pràctica discriminatòria sistemàtica per part del Ministerio, perfectament documentada. Gràcies a la sectorial de bibliotecaris i documentalistes de l'ANC per denunciar-ho!

Comentaris

  1. No et deixis les beques. Dels diners que vénen del Ministerio, Catalunya rep menys beques de les que li pertocaria per població.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas