[-238] Consolidació de blocs, fi del vot dual (sobre la darrera enquesta del GESOP) (#enquestes)

Diari de Setge del 15 de març de 1714 (dia 234).

Monestir de Ripoll

Subscric pràcticament al cent per cent l'anàlisi de l'amic Elies al seu bloc sobre el darrer Baròmetre electoral publicat a El Periódico. Només faria una petita acotació que em sembla rellevant, perquè remarca les profundes transformacions que s'estan operant en l'ecosistema polític català com a conseqüència de l'esclat del procés sobiranista. Les dades corresponents al resultat d'una hipotètica Consulta i de les eleccions en els diferents nivells aporten una dada comuna: la progressiva consolidació de dos blocs que se situen a l'entorn dels 2/3 de l'electorat per al bloc sobiranista i 1/3 per al dependentisme. En particular, destaca molt poderosament la progressiva homogeneïtzació de tots els resultats electorals, un fenomen de gran profunditat. Fins no fa gaire, Catalunya es caracteritzava històricament per un vot dual: les Autonòmiques acostumaven a enregistrar victòries convergents, mentre els socialistes s'imposaven sempre a les Europees i les Generals. L'enquesta publicada fa pocs dies volatilitza aquesta tradició: a les Europees el 54% a 37,4% del 2009 en contra dels partits favorables a la Consulta del 9 de novembre esdevé ara un 40,7 a 52,4, amb un espectacular ascens de 15 punts en la intenció de vot del sobiranisme.

El mateix es pot dir de les previsions sobre les Generals on, en escons, en només tres anys (2011-2014) passem d'un 25 a 22 a favor del dependentisme a una previsió de 18-19 a 27-29 en contra. En totes les eleccions, CiU i ERC esdevenen els dos primers partits (amb el segon imposant-se en intenció directa de vot a tots tres tipus de comicis), si ve a les Europees, el PSC se situa a prop de tots dos. Els dos blocs, doncs, semblen configurar-se d'una forma cada vegada més estable a totes les convocatòries electorals. A més, el bloc dependentista presenta una tendència clara a l'esmicolament: tant a les Europees com a les Generals, l'enquesta preveu l'aparició al seu sí (abans monopolitzat per socialistes i populars) de nova representació per part de Ciudadanos i UPyD. De fet, l'antic vot dual sembla restringir-se ara a l'interior del bloc dependentista: Ciutadans bascula amb molta força entre el 5,8% de les Europees i el 13,9% de les Autonòmiques, mentre el PSC, en sentit contrari, es mou també a fortes batzegades entre el 18,9% de les primeres i l'11% de les segones. Canvis, doncs, molt profunds que albiren el nou sistema de partits que seguirà al proper naixement de la República Catalana.

Comentaris

  1. De fet, potser tot aquest canvi de comportament sociopolític català sigui degut a les noves generacions, més dinàmiques i no tan cansades de franquismes. Els joves actuals se'ls veu molt dinàmics, massa pels gustos neofranquistes espanyols. D'això ha de venir el neguit d'unificar a la baixa, enorme, tot l'ensenyament. Diuen que els hem alliçonat. Pobres.
    El problema d'Espanya segueix essent el gran dèficit cultural que arrosseguen. La mateixa dona de fer feines de casa meva diu que mai ha estat al Parc Güell. Només ha vist la Sagrada Família perquè hi viu al costat. Ni el més mínim d'interès per res. I ja porten uns 45 anys residint a Barcelona... Ni cultura, ni català, ni res de res.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas