Ves al contingut principal

[-240] Reflexos atàvics per anar al desastre (#procés)

Diari de Setge del 13 de març de 1714 (dia 232).

Catedral de València
En el fons, en el fons, en el fons de l'actitud del govern espanyol, més enllà del convincement de Rajoy que desistirem (producte d'haver-se cregut la pròpia propaganda sobre l'orígen i la inciativa del procés), em penso que hi ha un reflex atàvic. Un que forma part de l'ADN de la espanyolitat que ha conformat històricament Castella. Es perd en la nit dels seus temps. És l'esperit de conquesta. La voluntat patològica d'imposició. En quin cap d'un pais desenvolupat de principis del segle XXI hi cap la possibilitat que un territori (tingui la característica nacional que es vulgui) sigui obligat a roamandre dins un altre contra la seva pròpia voluntat? Com es pot concebre que no cal seure a negociar, que no hi cap mena de concessió a fer? Ben al contrari, que cal pitjar l'accelerador de l'humiliació i l'atac a cada oportunitat, sigui la llengua a l'escola o la continuïtat del Delta de l'Ebre. Quins són els efectes que pot provocar que una àmplia minoria dels catalans acabin imposant, per exemple, que la voluntat dels pares d'un nen castellanoparlant determini el model lingüístic que s'aplica a la resta dels seus companys d'aula?

La seva pulsió atàvica els porta a actuar com si poguessin imposar-nos per la força la dependència. La història els assisteix: sempre que una majoria sòlida dels catalans ha arribat a la conclusió de què per mantenir el seu model polític i els seus interessos materials, calia enfrontar-se al poder dominant a Castella, Espanya ha adoptat la força fins a eliminar físicament els catalans que se li oposaven. Així ho varen viure i patir, amb totes les connotacions socials i conflictes ideològics interporsats que vulgueu, els catalans de 1640, 1714 i 1939. Aquesta follia d'ara, però, el descontrol d'aquest reflex atàvic, resulta particularment increïble en aquest moment: no només perquè som a l'Europa democràtica i dins l'OTAN, sinó perquè el Regne d'Espanya és un país endeutat de manera insostenible i, com tots els països en fallida i intervinguts, no podrà exercir plenament la seva sobirania quan decideixi aplicar-nos les mesures de força. Per això, contemplar el capteniment de l'actual govern espanyol resulta tan grotesc: els veig avançar amb els ulls tancats i pas marcial, directes cap al penyassegat.

Comentaris

  1. Aquesta bestiesa d'en Garcia-Margallo de quedar-nos penjats dins de l'espai sideral pels segles dels segles, em recorda molt allò del Franco de "la unidad de destino en lo UNIVERSAL" Si són cosins germans!!
    Jo diria que ja estan acabant de reblar el clau tancant tota la reestructuració estatal creant aquesta nova llei d'unitat de mercat estatal econòmica. Crec que ja no els cal res més per començar a suprimir autonomies. Serà la culminació de la seva feina, just abans de presentar les eleccions estatals. Potser sigui qüestió de no esperar el 9-N i declarar-nos independents d'una vegada per totes. Ens estalviaríem molts disgustos que ens tenen preparats. Al cap i la fi, aquests disgustos no ens els traurà ningú.... doncs, fem via directe!!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…