[-242] Catalans i espanyols desorientats (#procés)

Diari de Setge del 11 de març de 1714 (dia 230).

Costa Brava
Pobrets, se'ls veu confosos. Els han fallat profundament les percepcions, la capacitat d'anàlisi del seu entorn. Súmate és la demostració perfecta. Opinadors com l'Antoni Puigverd portaven anys i panys afirmant que una majoria independentista era impossible en aquest país perquè a les enquestes l'opció dels qui es consideren catalans i espanyols sempre ha estat majoritària. I, de fet, encara que per cada vegada menys distància amb els qui es consideren només catalans, continua essent així a dia d'avui. Tal afirmació però, ve mancada greument de pragmatisme. La gent no és estúpida i sap distingir perfectament entre la seva identitat i l'Estat que desitja que gestioni els seus interessos. Més encara quan, com tothom sap, les teves identitats plurals, arreu del món, es poden traduir en una diversitat de nacionalitats administratives. Hi ha individus al món que tenen dos, tres, quatre i cinc passaports diferents. Per això des del nen de la Carme Chacón, al senyor Josep Lluís Bonet, president de Freixenet, resulta tan sorprenent escoltar que es manté la cantarella que hi ha tanta gent amb doble identitat catalana i espanyola i que no se la pot obligar a triar-ne una.

Sorprenent, perquè, de moment, que se sàpiga, des de Catalunya no només no es proposa això, sinó que ja hi ha hagut líders polítics que s'han pronunciat a favor de que la República Catalana contempli l'existència de la doble nacionalitat per a tots aquells que la desitgin, mitjançant un acord bilateral amb tercers països. Tots els catalans que ara ho són administrativament (encara que no se'n sentin) tindran l'oportunitat d'accedir a la nova nacionalitat catalana: que puguin mantenir si ho desitgen, a més a més, l'espanyola és una decisió que haurà de prendre el Regne d'Espanya (que per cert, haurà de reformar la seva Constitució per privar-nos de la ciutadania espanyola). Així, doncs, dit amb tot el carinyo, na Chacón i en Bonet s'han d'adreçar al govern espanyol en la seva reclamació per mantenir la doble nacionalitat quan Catalunya hagi acabat el seu camí cap a la plena sobirania. Aleshores, quan la República Catalana formi part de la comunitat internacional d'estats, molts ciutadans com ells continuaran mantenint una doble o triple identitat. I què tindrà a veure això amb el nostre procés cap a la independència?

Comentaris

  1. Paradoxes de la política!! La lògica no té res a veure amb les lleis. Per tant, i com que les lleis les fa la societat, cal acceptar que tot és movible, fins i tot les identitats pròpies...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas