Ves al contingut principal

[-138] Un Estat que encara legitima el feixisme (#PapersSalamanca)

Diari de Setge del 23 de juny de 1714 (dia 334).

Com en el cas de la immersió lingüística, una bona part del sobiranisme, durant mesos, ha decidit posar-se una bena als ulls, com si considerés que el problema no es concretaria si no se'n parlava. Si amb l'escola, durant mesos, varem escoltar que la sentència del Tribunal Constitucional de juny de 2010 no afectava la immersió, que alguns que ho denunciàvem des del minut u érem uns exagerats, amb la qüestió de la documentació catalana confiscada i segrestada a Salamanca durant més de set dècades, exactament el mateix. El gener de 2013, "casualment", quinze dies més tard d'exhaurir-se el termini dels particulars per reclamar-hi, el Constitucional va dictar una nova càrrega de profunditat contra Catalunya: la documentació de la qual no s'identifiquessin els actuals hereus no romandria a mans de les institucions catalanes (com tothom donava fins aleshores per fet), sinó que caldria tornar-la a mans de l'Estat espanyol. Ara, després de mesos de dissimular-ne la gravetat de la decisió jurídica, ja tenim finalment el pastís damunt la taula.

No només el ministre Wert es nega ara a retornar una part de la documentació catalana ja reproduïda, legal i acordada (que diria n'Iceta) que encara queda a Salamanca, sinó que tot sembla indicar que una part de la ja lliurada a la Generalitat durant els darrers anys (corresponent a particulars i entitats socials i polítiques de Barcelona, Igualada, Lleida, Reus, Tarragona oValls, entre d'altres poblacions) haurà de refer el camí cap a Castella. Fixeu-vos que és fort: encara que sembli impossible, 75 anys més tard, una part dels documents repetiran el camí vergonyós de l'apropiació orginal pel feixisme. La decisió és d'una gravetat enorme perquè suposa, a la pràctica, avalar els efectes d'un acte militar de confiscació contrari a l'única legislació democràtica sobre patrimoni documental aleshores vigent: l'Estatut d'autonomia de Catalunya de 1932 que en el seu article 7 establia la competència de la Generalitat de Catalunya en matèria de conservació d'arxius, tal i com la legislació sobre el patrimoni documental català, posterior a la seva aprovació, va desenvolupar. Tres quarts de segle més tard, doncs, l'Estat espanyol continua legitimant actes repressius de la dictadura franquista. Vergonya. Vòmit.

Comentaris

  1. Totalment d´acord...com gairebé sempre !!

    ResponElimina
  2. Només amb això trobo que ja estaria justificada una denúncia als tribunals internacionals per perpetuar el feixisme a Espanya. És com no poder jutjar els assassinats del Franco. Se'm regiren tant les tripes que no hi puc fer més que desitjar votar d'una vegada per poder fugir, vulguin o no. No vull emigrar abandonant casa meva, no. El què vull és que casa meva pugui estar neta i endreçada. Si voleu, més endavant ja tindrem les nostres cuites, però, almenys, caram!, poder fugir d'aquesta gent d'una vegada!! Que els del PP són feixistes, tothom ho sap, però el que em fa vomitar és la connivència del PSOE.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…