[-54] Fem-ho bé: desobeïm primer i avaluem després

L’apoteòsica V de la Diada ha suposat una sorollosa cleca al dependentisme. En sentit contrari, ha reforçat molt i molt les opcions que la Consulta es porti definitivament a terme. Que els centres de votació, tot i la prohibició del TC, s’obrin de bat a bat d’aquí poc més de cinquanta dies. Tal i com apunten les declaracions dels líders polítics, en els propers dies, la suspensió temporal de la Llei de Consultes i/o del decret de convocatòria obren la possibilitat d’un desacatament per temps, que podria permetre arribar sense represàlies a la mateixa nit del 8 de novembre: atès que es tractarà d’una suspensió cautelar, es podrà argumentar que es continua endavant amb tot l’operatiu per al cas que s’aixequés a darrera hora; al mateix temps, la capacitat del govern o els tribunals espanyols per aplicar mesures repressives es farà més difícil de justificar, perquè (encara) no s’haurà palesat una declarada actitud de desobediència.

És cert que (no ho descartem en absolut) el TC pot perpetrar a corre-cuita la sentència més ràpida de la seva història, davant la qual, naturalment, no existirà recurs. Serà el moment de continuar endavant amb la Consulta. El president Mas ja ha dit que la decisió de fer-ho o no serà consensuada i que la decisió no es derivarà d’una voluntat d’acatament al TC, sinó a les dificultats operatives reals que l’Estat espanyol pugui posar per tal d’evitar un exercici democràtic normal, d’acord amb els estàndards electorals internacionals. Estarà bé comptar amb observadors internacionals que validin el procés. En tot cas, només a posteriori, després d’un 9-N celebrat, serà el moment de considerar, a la vista de l’efectivitat de la tasca de boicot espanyola, si el resultat que se’n derivarà es concloent. Només aleshores (en funció del grau de participació i de la força del resultat) sabrem si cal procedir a la Declaració d’Independència o a unes eleccions on una llista única defensi la independència.

Comentaris

  1. Granollacs, molt bon article, però al meu criteri, parteixes d´un unic criteri l´oposició de l´Estat a dexar-nos votar el 9N, i no dius res de l´altra opció, que sigui la Federació de CiU , o una part d´ella que per prudencia o covardia acata la legalitat espanyola i no ens deixa votar . Que farem en aquest cas ?
    Per cert, una pregunta, Les narraciones historicas de Francesc de Castellví , que has anat publicant a Diari del Setge no continuen fina a 1725 ? seguiràs la cronica ?

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)