[-62] Bestiari del procés (99): F. Costa, P.I. de Dalmases i S. Dalmau

Diari de Setge del 7 de setembre de 1714 (dia 410)

Costa, Francesc (capità d’artillers).
Perícia al servei de la defensa.
Als carrers, a les cases de joc i a les tavernes, Un dels personatges més populars de la defensa de Barcelona fou el bombarder Costa. Dugué a terme una intensa activitat com a artiller atacant incansablement les posicions de l’enemic, descavalcant els seus canons i fent miques les bateries borbòniques i els seus servidors. També, en la formació dels altres artillers actius a la Ciutat (molts d’ells, arribats de Mallorca) en l’esclat enlairat amb bombes de metralla: una tècnica que provocà als assetjadors, especialment durant la construcció de les trinxeres d’atac contra les muralles de Barcelona, molts centenars de baixes. Villarroel el visità personalment el 22 d’agost de 1714, després que hagués inutilitzat consecutivament cinc canons borbònics.

Dalmases i Ros, Pau Ignasi de (ciutadà honrat de Barcelona).
A l’avançada del DiploCAT.
De família de grans mercaders i de cavallers, era doctor en arts i filosofia des dels divuit anys. Ben viatjat per Castella i Europa (amb un bon coneixement de llengües), fou un gran bibliòfil i formà al Palau Dalmases una des les millors biblioteques de la Ciutat de Barcelona, on prengué cos el cenacle il·lustrat dels Desconfiats, nucli austriacista primigeni. Durant el setge reclamà a Anglaterra l’ajut que assegurés el manteniment de les Constitucions del nostre país, d’acord amb el compromís que els representants de la terra havien pactat amb la reina Anna a Gènova el 1705. Representa, amb Felip Ferran i de Sacirera, ambaixador català a Holanda i també a Anglaterra el 1713-1714, l’esforç de les institucions catalanes en l’obtenció de suport internacional per a la causa de les llibertats del Principat.

Dalmau i Oller, Sebastià de (ciutadà honrat de Barcelona).
Jugar-se els quartos.
De família de mercaders d’origen valencià, Dalmau es formà en el comerç, la marineria i el coneixement d’idiomes, ben connectat a l’Europa del seu temps. El 1704 fou detingut amb el seu pare i altres proto-austriacistes per l’odiat virrei Velasco, el primer i últim de Felip V. Participà en gairebé tots els fets militars més rellevants de la guerra. Els Dalmau contribuïren al finançament de la recuperació de Girona el 1712 i a l’evacuació de l’emperadriu l’any següent. I hi posà molts diners. El 1713 aixecà un regiment de cavalleria i l’estiu de 1714 pagà una companyia de 200 artillers. Simbolitza la part de la burgesia emprenedora implicada en persona i amb els seus negocis amb la causa de les llibertats nacionals. Participà en la batalla final i en els tristos procediments de lliurament de la Ciutat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)