Una enquesta sobre terres movedisses

Els dos lliurament de la darrera enquesta de GESOP per a “El Periódico” amenacen de commoure amb força el panorama polític, tot just dos dies abans de l’esperada conferència del Gran Timoner. Som en temps d’altíssima volatilitat, així que es tracta d’unes previsions, les de les prospeccions demoscòpiques actuals, que cal agafar amb més pinces que mai. Les enquestes postelectorals de les autonòmiques de 2012 ja van explicar-nos que un inaudit percentatge de votants s’havia decidit els tres darrers dies i fins i tot en el moment mateix de votar. Imagineu-vos ara, que el procés de desconstrucció del panorama polític encara ha avançat més. Certament, l’enquesta lliurada en dos dies retrata alguns moviments fortament contradictoris als del darrer baròmetre del CEO, publicat fa només unes setmanes: especialment, en el cas de Ciutadans, al qual l’organisme del Govern català atribuïa només entre 8-9 escons i GESOP dobla sorprenentment fins els 16-17.

Si prenem les dades dels dos grans partits catalans, sobta també que una pujada en conjunt de tots dos de 2,6 punts respecte al mateix baròmetre de GESOP del juny d’enguany (naturalment, amb reculada d’ERC i recuperació de CiU), signifiqui en canvi la pèrdua de la majoria absoluta que se’ls atorgava fa cinc mesos. En la fase de cuina també frapa un element singular: el fet que Esquerra tingui menys vot definitiu que intenció directa de vot (no sé si és gaire habitual!). La segona part de l’enquesta, publicada ahir, retrata el fet que una llista conjunt de CDC i ERC es deixaria entre 5 i 9 escons en relació al resultat d’aquests partits (més UDC) en llistes separades. Certament, encara que alguns s’entestin a negar-ho, deixar sense credibilitat la banda més esquerrana d’ERC no és només un problema per al partit (significa desfer la línia política empresa per Junqueras des de la seva arribada), sinó també per al procés en el seu conjunt. Molts opinadors han enllaçat l’entrada de José Manuel Lara en l’accionariat d’”El Periódico” amb el resultat de l’enquesta: és possible que tingui a veure. Però, com diu la cita clàssica, que jo sigui un paranoic no vol dir que no em persegueixin.

Comentaris

  1. Certament, estem en una època de canvis en tota la línia, en tot el món. No crec que sigui una constatació astrològica, sinó més aviat la saturació de la població en contra del poder econòmic especulador i manipulador de les llibertats. A la Xina, a Rússia i aquí. Per tant, tot trontolla. Qualsevol estudi d'intenció de vot també febleja pel mateix motiu. No hi ha res estable en aquests moments. La caiguda o no del poder econòmic fa que tot caigui, des de la qualitat dels polítics -titelles al seu servei- com els mateixos economistes, els honrats, que han estat bandejats, arraconats. No tenen cap mena de credibilitat.
    En quant a això de la lleugera baixada d'ERC l'atribueixo a dos factors: Un, a que en Mas és un fora de sèrie; Segon, a que en Junqueras s'ha passat amb això de "l'ara t'estimo i ara t'abandono". Li cal ser més polític en tots els sentits de la paraula. No es pot estar a les verdes i les madures a l'hora.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)