Victòria per als astuts, glòria a la nació

Xavier Rull (no confondre amb Josep), va dedicar fa uns dies un apunt molt recomanable a analitzar la situació actual del procés. Entre altres il·lustratives conclusions lloava l’habilitat del Gran Timoner per generar (novament, com en l'enfrontament amb el Govern espanyol pel nou 9-N) una tàctica win-win: en col·locar-se com a únic valedor d’una llista de país, guanyarà tant si ERC s’hi suma com si no. Crec, però, que oblida la primera fase d’aquesta mateixa tàctica: de quina manera, a través de l’unilateralisme amb el qual va forçar el nou 9-N, el president Mas va fer a la pràctica inviable la possibilitat d’una candidatura conjunta amb els republicans més o menys acomboiada per la societat civil. Felicitats, doncs, si del que es tracta és de tornar a guanyar les eleccions, perfecte. El més probable és que ho aconsegueixi. He d'advertir, però, que crec que a moltíssims ciutadans això ens importa exactament un rave.

En les circumstàncies excepcionals on som, el que m’importa, no em cansaré de repetir-ho, és fer realitat l’estratègia que permeti sumar el màxim nombre de vots possibles a les llistes d'oferta independentista. Per tant, si Mas conquereix massivament (valgui la redundància) l’electorat sobiranista més convençut, seduït per la seva perseverança per fer realitat el procés participatiu, i alhora, ERC i la CUP, en els seus espais naturals, conquereixen indecisos i els porten a les urnes a partir de la seva seducció més ideològica, l’objectiu s’haurà aconseguit. Encara que l’entorn de CiU als mitjans, tan poderós, vulgui fer veure el contrari, uns quants dels qui no veiem clar els avantatges electorals de la llista unitària (i per tant polítics, perquè caldrà votar un dia una Declaració d’Independència i estaria molt bé que ho fem, almenys, amb més de 80 diputats), no ho estem perquè no ens agradi el Gran Timoner, sinó perquè volem maximitzar els resultats del conjunt de l’independentisme. Així, doncs, si cal, victòria per als astuts i glòria a la nació. I felicitats a tots!

Comentaris

 1. Sí, el què ens cal actualment és molta, molta astúcia. Molta.
  En aquests moments la meva lliga dels astuts està encapçalada per en Mas, a continuació, en David Fdez.; els segueix en Junqueras; bastant despenjats, en Joan Herrera, en Duran Lleida i en Iceta.
  Si hi barrejo l'astúcia amb l'honestedat sobiranista la puntuació em fa posar en Junqueras per davant d'en Mas.

  De tota manera, tot això és molt variable i funciona segons com ens ha anat el dia de tots. El que sí val molt és el comentari de l'amic Granollacs indicant que ara el què val és la suma d'esforços comuns per aconseguir la nostra independència.

  ResponElimina
 2. Amics Granollacs i Ramon Llull: a fi de seguir fent bullir l'olla, deixeu-me fer una cosa que desitjo de fa temps: desdramatizar-ho. Per dos motius. Perquè si ho desdramatizem és més accessible trobar la solució, i perquè si ho desdramatizem deixem de malfiar-nos els uns dels altres. Com es pot desdramatitzar? Doncs trobo que els analistes polítics en fan una gra massa de tot plegat, com si ens hi anés la vida. Una candidatura conjunta té un fort impacte visual a fora, i ajuda a la trempera, però pot fer que se'n despengi algun de molt esquerranós que no vegi clar les polítiques de CiU (consti que jo critico certes polítiques de CiU, com la política universitària). I dues candidatures separades (a banda de la CUP, que ja tinc clar que anirà sola) sembla que pot arribar a més gent, però llavors, per la llei D'Hont, es perden vots i, a més a més, i el que és més important, a nivell internacional es dilueix una mica el missatge. És a dir, si t'ho mires fredament el debat és exclusivament sobre pros i contres de cada opció, és a dir, si ens desapassionem ens centrem només en els pros i contres, no en les fílies i fòbies entre CiU i ERC, que per una vegada caldria aparcar. Penso que ens cal tenir el cap fred, desdramatitzar-ho i buscar la millor fórmula asserenadament. Si els ciuaires crítics amb ERC (perquè no fan llista conjunta) fossin més generosos, i si els ercaires crítics amb CiU (perquè fa una opa hostil a ERC o perquè ha mig amagat les cartes a ERC) fossin més comprensius, el debat seria més serè. Per tant, demano deixar de cridar, deixar de malfiar-se els uns dels altres, i mirar el tema amb el cap fred. I per a acabar, dues idees. La primera ja l'he dit al blog: crec que en Mas treballa amb una candidatura "de país"; és a dir, "de no partit". No es tractaria tant de CiU-ERC sinó de "tots". Crec que anirà per aquí, la cosa. En aquest escenari, ERC ho té difícil per a estar-ne al marge. La segona: en Vicent Partal proposa que, en cas que no hi hagi candidatura unitària, s'opti per afegir un element comú al nom de cada candidatura (per exemple, "CiU-Per la indpendència", "ERC-Per la indpendència" i "CUP-Per la independència"). Seria una manera de trobar el punt comú si les divergències entre els partidaris i detractors d'una llista conjunta són massa distants.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Compro la teva argumentació de dalt a baix: de fet, l'alternativa que planteges al final és la que comento en l'apunt d'avui.

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)