Ves al contingut principal

Bestiari del procés: J. Herrera, P. Iglesias i A. López Tena

Herrera, Joan (coordinador nacional d’Inciativa per Catalunya-Verds).
Unicornisme confederal.
Nerviosos i pansits, els ecosocialistes viuen amb neguit els seus darrers mesos, si no com a formació política, sí com a marca electoral. El procés de deglució per Podemos sembla inevitable. De moment, Herrera ha plantejat l’objectiu de futur polític d’Iniciativa: un Estat per Catalunya dins Espanya. Unicornisme confederal en estat pur. Com el PSC, Herrera s’apunta al bloc partidari d’evitar a tota costa les plebiscitàries i la Declaració d’Independència, relegant la solució del plet català a una refundació d’Espanya absolutament irrealitzable, per a la qual calen 235 diputats dues legislatures i un referèndum d’aprovació pel mig. Es tracta de tornar-nos a embolicar en una via sense sortida, exactament igual que fa trenta-cinc anys. Sobretot, doncs, abans que acudim d’aquí poc a les urnes, caldrà que aclareixin sí, com sembla, els seus diputats votaran no a la independència quan la proclami el Parlament.

Iglesias, Pablo (secretari general de Podemos).
Retorn al passat.
Hem canviat les grenyes i l’americana de pana per la camisa blanca casual de mànigues arromangades. A tots ens fa més joves: encara que no tenia ús de raó política, em sembla que la visita de Pablo Iglesias a les colònies ha recordat l’any del Naranjito. Pletòric, desembarca, no reconeix el diàleg amb un president triat pels catalans democràticament i censura als qui, fins i tot després de dècades de construir l’anticapitalisme al carrer, el respecten. Per rematar-ho, diu que se sent com a casa a Cornellà i l’Hospitalet, com si a Tortosa, Lleida o Vic tothom fos casta. Almenys, el 1982 el PSC constituïa una franquícia suposadament independent. Ara, amb ell, no tenim ni això: una estructura política muntada de dalt a baix, per un politburó universitari amb seu a Madrid, que practica un sucursalisme salvatge. El símbol gràfic de Podemos és un bucle: no pot ser més adequat.

López Tena, Alfons (president del Consell Nacional de Solidaritat).
Despullant demagògies.
Amb aquella barreja acidíssima, no massa sovint reeixida, a voltes brillant i gairebé sempre excessiva, el líder de Solidaritat acostuma a fer pensar el sobiranisme més conscient des de les xarxes socials. Aquesta setmana dedicava un tuit divertit i eloqüent a la visita de Pablo Iglesias. Si l’espanyolisme més arnat repeteix com un mantra (amb la barra habitual de negar-se a comparar despesa per habitant) que els impostos els paguen les persones i no els territoris, el líder de Podemos fa el paral·lel pel que fa a la percepció dels serveis públics, naturalment, de la manera més populista possible. Com si la dependència no hi tingués res a veure, remarca la similitud dels problemes de la gent de Nou Barris i de Vallecas. Resposta: Nou Barris-Alacant, 72 € en peatges; Vallecas-Alacant, 0. Nou Barris-Saragossa, 51 €; Vallecas-Saragossa, 0. Nou Barris-Santander: 112 €. Vallecas-Santander: 0.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…