Ves al contingut principal

Bestiari del procés: M. Iceta, J. Iglesias i P. Iglesias

Iceta, Miquel (primer secretari del PSC).
Boquejar desesperadament.
Com feia el seu antecessor, el bo d’en Pere Navarro, el líder actual dels socialistes catalans només aspira a fer-se un lloc als mitjans a base d’ocurrències. És un estil que els situa cada dia més a l’alçada de l’esperpent; transita des de la inteligentíssima frase que els independentistes no podrem treure Catalunya de la Península Ibèrica, a la que afirma que els socialistes són com els salmons, tot fent de l’error de desconnectar dels interessos de la gent, una falsa virtut. Entretant, del que no parla gens és de la posició del seu partit en relació a la cadena perpètua acabada d’imposar a l’ordenament jurídic espanyol per obra i gràcia d’un pacte exprés entre el seu cap de files, Pedro Sánchez, i el president espanyol. Sobre aquest tema no se li deu acudir cap broma.

Iglesias, Joan (responsable de l’Agència Tributària de Catalunya).
Guanyar credibilitat.
El president Mas ha expressat aquesta setmana una evidència: no podrem disposar d’una Agència Tributària Catalana a ple rendiment fins que no efectuem la desconnexió d’Espanya. En tot cas, ara, el que tenim dret a saber és si disposem ja (o quan la tindrem) de la capacitat tècnica necessària per decidir pitjar el botó i posar-la en marxa amb lleis fiscals pròpies. El seu cap, Joan Iglesias, ha presentat aquesta setmana el llibre “Una hisenda a la catalana. Preguntes i respostes sobre la hisenda pròpia”, on dibuixa amb solvència un model de futur per a aquesta estructura d’estat fonamental. També aquí, perquè volem un nou país, cal estudiar a fons les mancances actuals i posar els mitjans per fer-ne un de més qualitat: d’entrada, que el gravamen del capital augmenti el seu pes sembla una exigència de pur sentit comú.

Iglesias, Pablo (secretari general de Podemos).
Afinant el producte.
El cap de setmana passat el seu partit va dur a terme una notable demostració de força a Madrid, amb uns 300.000 manifestants segons els organitzadors. TV3, que dedica al fenomen Podemos una atenció bestial, no va dubtar a desplaçar un equip a la sortida dels sis (repeteixo sis) autocars de fidels que s’hi van desplaçar des de Barcelona. Del discurs del líder, cal destacar una nova aportació per definir el producte de màrqueting polític guanyador que estan treballant des del laboratori politològic de la Universidad Computense: després d’afirmar que ells no són d’esquerres ni de dretes, sinó dels de baix contra els de dalt, ara un nou reforçament de l’esperit “catch all party” cap als sectors més conservadors i espanyolistes mitjançant un ús profús i intensiu dels termes pàtria i patriotisme. Vaja, no nacionalisme en vena.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…