Bestiari del procés: A.-D. Fachín, T. Forcades i O. Junqueras

Fachín, Albano-Dante (candidat de Podem a la presidència de la Generalitat de Catalunya).
Confluència impossible.
El flamant candidat de Podemos a Catalunya, a més de queixar-se contra TV3 per no parlar del llançament de la seva candidatura (de moment, extraparlamentària), ha explicat aquests dies a la multitud de mitjans que sí els paren atenció que és partidari d’un procés Constituent a Catalunya, però coordinat (?) amb els dels altres territoris de l’Estat. Com en tots els períodes revolucionaris de la història espanyola que, indefectiblement, han acabat com el rosari de l’aurora. En una mostra d’alçada política sense parió ha afegit que anirà a la gran mani de l’11-S a la Meridiana en funció de la seva agenda: aquest és el nivell de respecte per la mobilització popular més important de la història del país: s’hi pot estar a favor o en contra, però no és obligatori fer el ridícul.

Forcades, Teresa (candidata de Procés Constituent a la Generalitat de Catalunya).
Maniobra d’exclusió.
Les darreres passes de la líder anticapitalista semblen no gaire mesurades. Ha abandonat la vida religiosa per llançar (en una actitud que, francament, fa ferum de vella política, de dalt a baix) la seva pròpia candidatura a encapçalar la llista de confluència dels qui volen canviar-ho tot (excepte, alguns, d’Estat). El més sorprenent de la seva aposta és la claredat amb la qual exclou una part significativa de la societat catalana. Diu la Teresa Forcades que la independència cal fer-la sense CiU. I la matemàtica més bàsica no surt. Perquè, com es pot construir la República Catalana deixant de banda entre el 20 i el 25% dels votants i dels seus lideratges? La pregunta és: quan s’exigeixen condicionants impossibles, s’està fent més viable o impossible un projecte col·lectiu? Francament, si és per a això no calia exclaustrar-se.

Junqueras, Oriol (president d’Esquerra Republicana de Catalunya).
L’aposta republicana.
Encetant d’una vegada (mare meva com ha costat!) el tipus de campanya eminentment programàtica que necessitem com aigua de juny, pensat alhora per a unes eleccions plebiscitàries i constituents com les que ens esperen d’aquí cent dies, aquest divendres, per arrodonir la festa, avançant-se un dia al president, el líder d’Esquerra llançava la seva aposta per al 27-S: una Aliança per la República Catalana. Una candidatura, centrada en la independència, la justícia social i la regeneració democràtica, coherent amb el que ha estat la trajectòria de Junqueras des del minut u del seu lideratge: l’objectiu (encara que no ho sembli, gens partidista, de país) de guanyar tot l’espai possible per a una esquerra nacional, no subordinada, en substitució del paper històric dels socialistes catalans. La victòria de Mas el 27-S no enfosquirà la importància de la seva missió.

Comentaris

  1. Hi ha coses que conjuminen la voluntat amb els mitjans. M'explico, les coincidències no són mai casualitat ni venen soles, regalades. Se les treballa i el conjunt potencia la consecució. Potser segueixo essent enigmàtic, però us asseguro que està molt clar.
    Ja ho deia l'Alexandre Deulofeu sobre la seva matemàtica de la història. Tot són cicles i es confabulen per tornar les coses al seu lloc. Sobretot si se'ls potencia. Així, doncs, hauríem de ser molt talossos si ara ho esgarriéssim tot.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)