#NovaPlanta300 “Se me consulte por la Audiencia, lo que considerare digno de reformar” (falten 19 dies)

Fou l’empenta de la societat civil, al marge de la política, la protagonista del segle XVIII català. El progrés econòmic que, superat el primer impacte, arrenca a la segona meitat, no fou en cap cas resultat d’una tutela o d’almenys una protecció pública que, en realitat, mai va existir: la concessió del lliure comerç amb Amèrica (una aspiració que ja apuntaven amb solvència les Constitucions catalanes de les darreres Corts dels Àustria) no fou cap concessió estratègica al comerç català sinó un recurs per intentar augmentar els ingressos de la sempre voraç i afamada hisenda reial.

Darrera el bell mite de les botigues barcelonines que obriren al dia següent mateix de la caiguda de Barcelona l’11 de setembre de 1714, s’amaga una realitat molt més crua: un segle de repressió extrema. La derrota provocà un replegament dels esforços dels catalans a l’àmbit privat, la renúncia per la força, per molt temps, a l’exercici real del poder polític. Serà a través de la iniciativa econòmica que el país assolirà una nova embranzida; de fet, reprendrà l’impuls de la connexió amb l’Atlàntic de les acaballes del segle XVII i consolidarà un mercat peninsular a través d’una petita diàspora cent anys més tard, que portarà molts catalans a establir-se arreu d’Espanya.

***

57. Y lo mismo es mi voluntad se execute respecto de el Consulado de la Mar, que ha de permanecer para que florezca el comercio y logre el mayor beneficio del país. 

58. Y lo mismo se observará en las ordenanzas que huviere para el govierno político de las ciudades, villas y lugares, en lo que no fuere contrario a lo mandado aquí, con que sobre el Consulado y dichas ordenanzas respecto de las ciudades y lugares, cabezas de partido, se me consulte por la Audiencia lo que considerare digno de reformar y en lo demás lo reforme la Audiencia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)