Ves al contingut principal

#NovaPlanta300 “Se me consulte por la Audiencia, lo que considerare digno de reformar” (falten 19 dies)

Fou l’empenta de la societat civil, al marge de la política, la protagonista del segle XVIII català. El progrés econòmic que, superat el primer impacte, arrenca a la segona meitat, no fou en cap cas resultat d’una tutela o d’almenys una protecció pública que, en realitat, mai va existir: la concessió del lliure comerç amb Amèrica (una aspiració que ja apuntaven amb solvència les Constitucions catalanes de les darreres Corts dels Àustria) no fou cap concessió estratègica al comerç català sinó un recurs per intentar augmentar els ingressos de la sempre voraç i afamada hisenda reial.

Darrera el bell mite de les botigues barcelonines que obriren al dia següent mateix de la caiguda de Barcelona l’11 de setembre de 1714, s’amaga una realitat molt més crua: un segle de repressió extrema. La derrota provocà un replegament dels esforços dels catalans a l’àmbit privat, la renúncia per la força, per molt temps, a l’exercici real del poder polític. Serà a través de la iniciativa econòmica que el país assolirà una nova embranzida; de fet, reprendrà l’impuls de la connexió amb l’Atlàntic de les acaballes del segle XVII i consolidarà un mercat peninsular a través d’una petita diàspora cent anys més tard, que portarà molts catalans a establir-se arreu d’Espanya.

***

57. Y lo mismo es mi voluntad se execute respecto de el Consulado de la Mar, que ha de permanecer para que florezca el comercio y logre el mayor beneficio del país. 

58. Y lo mismo se observará en las ordenanzas que huviere para el govierno político de las ciudades, villas y lugares, en lo que no fuere contrario a lo mandado aquí, con que sobre el Consulado y dichas ordenanzas respecto de las ciudades y lugares, cabezas de partido, se me consulte por la Audiencia lo que considerare digno de reformar y en lo demás lo reforme la Audiencia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…

Detenció / Franquisme

DETENCIÓ. Afortunadament, segons sembla, tots plegats hem entès la lliçó. La detenció del regidor de Vic Joan Coma per part de l’expolicia franquista i actual magistrat de l’Audiència Nacional Ismael Moreno, ha estat en aquesta ocasió motiu d’unitat i no de batussa partidista dins l’independentisme. Una banda ha entès que l’altra té tot el dret a practicar la desobediència com a mètode per a deslegitimar les institucions espanyoles a Catalunya (oi, i tant); l’altra, ha acceptat que els uns també tenen dret a respectar la legalitat vigent en tant no sigui substituïda aquest estiu per la de la nova República. De la batalla campal que va suposar la desafortunada manera en la qual es va procedir a la de l’alcaldessa de Berga, hem passat ara a una detenció dialogada entre el Departament d’Interior i els afectats. Desgraciadament, Espanya ens oferirà moltes noves oportunitats per a anar afinant la nostra resposta resistent a la repressió.
FRANQUISME. L’amnistia amnèsica dels crims del franq…