#NovaPlanta300 “De todos los expressados corregimientos me reservo la nominacion” (falten 11 dies)

A partir del Decret de Nova Planta, el rei nomena directament els corregidors (distribuïts en dotze demarcacions) que són els seus veritables representants al territori: fidels a l’estil que el nou monarca vol atribuir a la seva administració a Catalunya, són militars amb comandament superior de plaça (anomenats més tard governadors militars i polítics) amb una barreja gens moderna de funcions judicials, de govern i de policia: de fet, els corregidors són l’eina bàsica per a la construcció del nou ordre borbònic a Catalunya. Tot i els informes previs, que parlaven de la possibilitat de nomenar corregidors dits de capa i espasa i de lletres (nobles i juristes, principalment), el rei es decantarà per nomenar com a corregidors els mateixos militars que governaven les places fortes del Principat.

***

43. De todos los expressados corregimientos me reservo la nominacion; y en los demás lugares havrá bayles que nombrará la Audiencia, de dos en dos años; y sobre los salarios que han de haver y residencia que se les ha de tomar, consultará la audiencia con relacion de lo que antiguamente havia en Cataluña.

44. Los Corregidores han de tener un aguazil mayor, y en las causas criminales nombrarán un fiscal, y en los lugares de su distrito podrán hacer causas y prisiones, a prevención con los bayles.

Comentaris

  1. Granollacs amb el pressing que està fent la CUP a tot un país, i als anhels de tanta bona gent. Només falta que tu ens facis més pressing amb les maldats que fa 300 anys ens va fer la pesta burbònica , que per més cinisme es la mateixa que continuarem patint gràcies a la CUP dels collons

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)