Ves al contingut principal

#NovaPlanta300 “En la ciudad de Barcelona, ha de haver veinte y quatro regidores” (falten 12 dies)

El Decret de Nova Planta traspua un afany de control exagerat: després de la insaculació de l’estructura virregnal dels Àustria ve una administració colonial. El Decret de Nova Planta és, de fet, el tret de sortida de la destitució del règim municipal català, arrodonida més de dos anys després amb un nou decret de 13 d’octubre de 1718, que n’abolirà les restes amb un capteniment humiliant. Els funcionaris municipals restaran desposseïts de qualsevol privilegi i es prohibirà als nous “alcaldes” y “regidores”, imposada la terminologia castellana, l’ús de roba amb coll, barret i gramalla o toga consular i s’imposarà l’ús de “traje moderno español” i la banda de color carmesí que encara s’utilitza amb notable desmemòria avui; les antigues gramalles, el vestit cerimonial distintiu del poder local català, es deixa només, de manera humiliant, per a l’ús dels uixers o porters.

***

45. En la ciudad de Barcelona ha de haver veinte y quatro regidores, y en las demás ocho, cuya nominación me reservo, y en los demás lugares se nombrarán por la Audiencia y en el numero que pareciere, y se me dará cuenta y los que nombrare la Audiencia han de servir un año.

46. Los regidores tendrán a su cargo el govierno politico de las ciudades, villas y lugares, y la administracion de sus propios y rentas, con que no puedan hacer enagenacion, ni cargar censos, si no es con licencia mía u del tribunal a quien lo cometiéremos, y los que entraren nuevos recibirán las cuentas de los que acaban con assistencia del corregidor o bayle, el qual hará execuciones sobre alcances sin retardación.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…