Ves al contingut principal

#NovaPlanta300 “En la ciudad de Barcelona, ha de haver veinte y quatro regidores” (falten 12 dies)

El Decret de Nova Planta traspua un afany de control exagerat: després de la insaculació de l’estructura virregnal dels Àustria ve una administració colonial. El Decret de Nova Planta és, de fet, el tret de sortida de la destitució del règim municipal català, arrodonida més de dos anys després amb un nou decret de 13 d’octubre de 1718, que n’abolirà les restes amb un capteniment humiliant. Els funcionaris municipals restaran desposseïts de qualsevol privilegi i es prohibirà als nous “alcaldes” y “regidores”, imposada la terminologia castellana, l’ús de roba amb coll, barret i gramalla o toga consular i s’imposarà l’ús de “traje moderno español” i la banda de color carmesí que encara s’utilitza amb notable desmemòria avui; les antigues gramalles, el vestit cerimonial distintiu del poder local català, es deixa només, de manera humiliant, per a l’ús dels uixers o porters.

***

45. En la ciudad de Barcelona ha de haver veinte y quatro regidores, y en las demás ocho, cuya nominación me reservo, y en los demás lugares se nombrarán por la Audiencia y en el numero que pareciere, y se me dará cuenta y los que nombrare la Audiencia han de servir un año.

46. Los regidores tendrán a su cargo el govierno politico de las ciudades, villas y lugares, y la administracion de sus propios y rentas, con que no puedan hacer enagenacion, ni cargar censos, si no es con licencia mía u del tribunal a quien lo cometiéremos, y los que entraren nuevos recibirán las cuentas de los que acaban con assistencia del corregidor o bayle, el qual hará execuciones sobre alcances sin retardación.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…

Detenció / Franquisme

DETENCIÓ. Afortunadament, segons sembla, tots plegats hem entès la lliçó. La detenció del regidor de Vic Joan Coma per part de l’expolicia franquista i actual magistrat de l’Audiència Nacional Ismael Moreno, ha estat en aquesta ocasió motiu d’unitat i no de batussa partidista dins l’independentisme. Una banda ha entès que l’altra té tot el dret a practicar la desobediència com a mètode per a deslegitimar les institucions espanyoles a Catalunya (oi, i tant); l’altra, ha acceptat que els uns també tenen dret a respectar la legalitat vigent en tant no sigui substituïda aquest estiu per la de la nova República. De la batalla campal que va suposar la desafortunada manera en la qual es va procedir a la de l’alcaldessa de Berga, hem passat ara a una detenció dialogada entre el Departament d’Interior i els afectats. Desgraciadament, Espanya ens oferirà moltes noves oportunitats per a anar afinant la nostra resposta resistent a la repressió.
FRANQUISME. L’amnistia amnèsica dels crims del franq…