Ves al contingut principal

#NovaPlanta300 “Ha de haver en Cataluña corregidor” (falten 10 dies)

Com els regnes, conquerits abans, de València i d’Aragó, Catalunya fou també organitzada en corregiments. Es prengué com a base les antigues vegueries, les estructures del govern reial al territori pròpies dels temps dels Àustria, però limitant-ne considerablement el nombre en una mena de readaptació funcional, atès que el manteniment del seu personal polític havia de córrer exclusivament a càrrec dels béns propis i comunals dels ajuntaments afectats, entenent com a tals els pobles de directa jurisdicció reial (els de senyor, continuaven al marge), els senyorius confiscats als rebels i els de jurisdicció mixta, a prorrata del nombre de veïns. Fou la divisió territorial vigent fins a la introducció de les províncies més d’un segle més tard, el 1833, de les quals encara no hem aconseguit desempallegar-nos.

***

31. Ha de haver en Cataluña corregidor en las ciudades y villas siguientes:

32. Barcelona, con el distrito de su veguerío, desde Mongat hasta Castel de Fels, y los lugares desde Lobregat hasta Martorel; su corregidor en Barcelona con dos tenientes letrados.

33. Mataró, que cogerá del veguerío de Barcelona, desde Montgat hasta que encuentre el veguerío de Girona y el sotsveguerío del Vallés; su corregidor en Mataró con un teniente letrado, y otro teniente en Granollers, cabeza del Vallés.

34. Girona su veguerío, con el Sotsveguerío de Besalú; su corregidor en Girona con un teniente, y otro que resida en Besalú o Figueras.

35. Los vegueríos de Vique y de Campredon otro corregimiento; su corregidor en Vique con un teniente, y otro que resida en Olot o Campredón.

36. El veguerío de Puigcerdá, con el sotsveguerío de Ribas, otro corregimiento; su corregidor residente en Puigcerdá, Pallás y Conca de Tremp; es un sotsveguerío dependiente de Lérida, pero la distancia, quebrado y montuoso del terreno pide que de este sotsveguerío se forme un corregimiento, residiendo su corregidor en Talarn.

37. Los vegueríos de Lérida, Balaguer y Tárraga, un corregimiento con tres tenientes, uno que con el corregidor resida en Lérida, otro en Balaguer y otro en Tárraga.

38. Tortosa, Castellanía de Amposta y Ribera de Ebro, otro corregimiento; su corregidor y un alcalde mayor en Tortosa.

39. El veguerío de Tarragona y el de Montblanch, un corregimiento con dos Tenientes; el uno, con el corregidor de Tarragona y el otro en Montblanch.

40. Villafranca con su veguerío nombrado del Panadés y sotsveguerío de Igualada, un corregimiento; su corregidor y un teniente en Villafranca, y otro teniente en Igualada.

41. Cervera con su veguerío, y el de Agramunt y sotsveguerío de Prats de Rey, otro corregimiento; su corregidor con un teniente en Cervera y otro en Agramunt.

42. Veguerío de Manresa y los sotsvegueríos de Berga, Lussanés y Moyá, un corregimiento; su corregidor con un teniente en Manresa y otro teniente en Berga.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…

Detenció / Franquisme

DETENCIÓ. Afortunadament, segons sembla, tots plegats hem entès la lliçó. La detenció del regidor de Vic Joan Coma per part de l’expolicia franquista i actual magistrat de l’Audiència Nacional Ismael Moreno, ha estat en aquesta ocasió motiu d’unitat i no de batussa partidista dins l’independentisme. Una banda ha entès que l’altra té tot el dret a practicar la desobediència com a mètode per a deslegitimar les institucions espanyoles a Catalunya (oi, i tant); l’altra, ha acceptat que els uns també tenen dret a respectar la legalitat vigent en tant no sigui substituïda aquest estiu per la de la nova República. De la batalla campal que va suposar la desafortunada manera en la qual es va procedir a la de l’alcaldessa de Berga, hem passat ara a una detenció dialogada entre el Departament d’Interior i els afectats. Desgraciadament, Espanya ens oferirà moltes noves oportunitats per a anar afinant la nostra resposta resistent a la repressió.
FRANQUISME. L’amnistia amnèsica dels crims del franq…