Ves al contingut principal

#NovaPlanta300 “Las causas en la Real Audiencia, se substanciarán en lengua castellana” (falten 4 dies)

Amb l’adveniment dels borbons la llengua catalana comença a ser immediatament postergada a les institucions. D’un ús absolut en la vida pública i en el treball intern de les institucions es passa a la prohibició directa allí on és viable (com ara a la Real Audiència) i a la seva erosió progressiva en aquelles esferes en les quals, a conseqüència del desconeixement generalitzat del castellà, és encara impossible encara aplicar un canvi tan sobtat. De fet, no serà fins a la segona meitat del segle XIX quan serà possible imposar la llengua de l’ocupant en la documentació notarial i en l’ensenyament. Amb el Decret de Nova Planta comença, en paraules de Francesc Ferrer i Gironès, l’assimilació lingüística programada, que culmina amb la Constitució espanyola de 1978, que declara obligatori el coneixement del castellà.

***

5. Las causas en la Real Audiencia se substanciarán en lengua castellana, y para que por la mayor satisfación de las partes los incidentes de las causas se traten con mayor deliberación, mando que todas las peticiones, presentaciones de instrumentos y lo demás que se ofreciere se haga en las salas. Para lo corriente y publico se tenga audiencia pública lunes, miércoles y viernes de cada semana, en una de ellas, por turno de meses. 

6. Pero las peticiones y presentaciones de instrumentos se podrán hacer en otros días ante los escrivanos, y se dará cuenta en audiencia pública, para que no se passen los términos de las causas, si los huviere señalado. 

7. Y porque puede la malicia de los litigantes procurar la dilación de los pleytos, mando que los términos de prueba y otros puedan limitarse o ceñirse, según cada una de las salas juzgare ser justo, porque su fin ha de ser evitar las calumnias y administrar justicia, con la mayor brevedad y la satisfacción de las partes.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…