Ves al contingut principal

#NovaPlanta300 “Lo que tanto importa para la quietud de esta Provincia, castigo de los malos y seguridad de los buenos” (falten 7 dies)

El cas del general Moragues simbolitza la crueltat extrema aplicada als catalans, fins i tot, amb l’incompliment de les condicions de la capitulació de Barcelona i Cardona, que establien la immunitat dels soldats i comandaments fins al lloc del seu embarcament i exili. Ocupat el país, es construïren centenars de patíbuls a les places de moltes poblacions que s’empraren per penjar de forma sumària els sospitosos, en una política que no s’atenuà fins a mitjans de 1716, substituïda per les deportacions als presidis africans i les condemnes a galeres. Enmig d’un clima fomentat de delació sistemàtica, tots els caps militars no executats havien estat conduïts a les presons d’Hondarríbia, Pamplona i la Corunya, on romandrien, els qui poguessin sobreviure a les duríssimes condicions que se’ls aplicaren, fins a la Pau de Viena de 1725.

***

17. Y para que esto se execute asi en todo el Principado y porque puede haver algunos lugares en los quales pertenezca el nombramiento de justicias a algunas comunidades o personas particulares (sobre lo qual harán las instancias que convengan los fiscales y la Audiencia me consultará), mando que la sala criminal esté muy a la vista de todas las ciudades, villas y lugares y de sus Justicias, castigue a los que fueren delinqüentes o negligentes, avoque las causas que le pareciere convenir, reconozcan si están o no como deven, y las retenga o debuelva, y haga sobre esto todo quanto fuese justo y conveniente, para que en todas partes se esté con el cuidado que se deve en lo que tanto importa para la quietud de esta Provincia, castigo de los malos y seguridad de los buenos. 

18. En las causas criminales havrá suplicación y apelación de la sentencia de los juezes ordinarios a la misma sala; pero si los problemas fueren claros y en delitos graves convendrá no dilatar el castigo, y en la sentencia de tormento se observará lo dispuesto por derecho. Pero las justicias de las ciudades, villas y lugares no podrán passar à la execución sin consultar la sentencia y processo con la sala a quien deverán remitir uno y otro. 

19. Cada uno de los ministros criminales podrá recibir información sobre los delitos de que tuvieren noticia y substanciar la causa hasta hallarse en estado de tomar la confessión. 

20. Ha de assistir en dicha sala, en las horas que los ministros, el fiscal y ha de substituir en caso de vacante, ausencia, o impedimento del fiscal civil y éste para lo criminal.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…

Arrencar / Arrossegat

ARRENCAR. Mentre la selecció nacional de Korfbal guanyava la medalla de bronze al Campionat d’Europa, enmig de la indiferència general dels mitjans públics del país, el corredor català de curses d’”ultra trail” Pau Capell era humiliat, tot i prestar-se a representar oficialment Espanya. A crits d’arrenqueu-li, enmig d’un avituallament, decidien tallar-li un cinteta de la motxilla amb els colors de la bandera catalana. La catalanofòbia continua escalant noves cotes i l’esport n’és un espai privilegiat. Si es tractés de qualsevol altre minoria racial, religiosa o social, l’escàndol seria majúscul. Aquí, els responsables federatius no han hagut ni tan sols de sortir a donar-hi algun tipus d’explicació. L’esport és un escenari molt potent de construcció de la identitat nacional i es per això mateix que ens veten. Nosaltres no hauríem de consentir cap mena de vexació. Oferir sempre l’altra galta acostuma a acabar amb resultat de mort.
ARROSSEGAT. Els socialistes catalans són a l’espera de …

Detenció / Franquisme

DETENCIÓ. Afortunadament, segons sembla, tots plegats hem entès la lliçó. La detenció del regidor de Vic Joan Coma per part de l’expolicia franquista i actual magistrat de l’Audiència Nacional Ismael Moreno, ha estat en aquesta ocasió motiu d’unitat i no de batussa partidista dins l’independentisme. Una banda ha entès que l’altra té tot el dret a practicar la desobediència com a mètode per a deslegitimar les institucions espanyoles a Catalunya (oi, i tant); l’altra, ha acceptat que els uns també tenen dret a respectar la legalitat vigent en tant no sigui substituïda aquest estiu per la de la nova República. De la batalla campal que va suposar la desafortunada manera en la qual es va procedir a la de l’alcaldessa de Berga, hem passat ara a una detenció dialogada entre el Departament d’Interior i els afectats. Desgraciadament, Espanya ens oferirà moltes noves oportunitats per a anar afinant la nostra resposta resistent a la repressió.
FRANQUISME. L’amnistia amnèsica dels crims del franq…