#NovaPlanta300 “No se hará novedad alguna, por parte de mi Real Jurisdicion” (falten 14 dies)

A desgrat d’allò que els qui avalen l’aplicació del dret de conquesta s’esforcen a adduir, la imposició de la nova administració borbònica a Catalunya no comportà cap mena de limitació a les romanalles feudals en l’exercici del dret públic, ni als poders privilegiats de l’Església catòlica. Tot i subvertir de dalt a baix l’organització política del país i tenir a l’abast la possibilitat d’aplicar una veritable reforma de l’administració, el nou règim actuà més aviat com garant dels privilegis dels sectors socials dominants, cercant una aliança amb ells per tal de mantenir una subjecció eficient de la majoria dels catalans, de la gent comú del país. Amb la revolta de les quintes de 1773, però, el govern borbònic descobriria a contracor fins a quin punt (tot i la massiva presència d’un exèrcit d’ocupació al país) la seva estratègia anava errada.

***

49. Hallándome informado de la legalidad y pericia de los notarios del número de la ciudad de Barcelona, mando que se mantenga su col·legio, y si sobre sus ordenanzas y lo demás huviere algo que prevenir se me consultará por la Audiencia. Y ordeno que uno de los ministros de la Audiencia civil sea protector y assista en todas las Juntas del Colegio, y se le avisará antes de tenerlas. 

50. En el canciller de competencias y Juez llamado del Breve, ni en sus juzgados, no se hará novedad alguna por parte de mi real jurisdicción, como ni tampoco en los recursos que en materias eclesiasticas se practican en Cataluña.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)