#NovaPlanta300 “Todos los demás oficios [...] quedan suprimidos y extinctos” (falten 15 dies)

La voluntat de fer taula rasa no es pot exposar amb major vehemència que en aquesta part final del Decret de Nova Planta. Acompanyada de la Introducció de la Intendència i el cadastre com a noves eines per a l’explotació econòmica del territori conquerit: la nova fiscalitat s’organitza a través de la Superintendència, que passa a aplegar tots els impostos ordinaris d’àmbit general i locals existents, així com els béns segrestats als rebels; es creen nous impostos indirectes; i en general, un de nou, el cadastre (1715), aplicat amb extrema violència, com una mena de càstig de guerra. Tant és així que el cadastre rep el qualificatiu popular de “la catàstrofe” i provocà un augment descomunal de la pressió fiscal sobre un país trinxat per deu anys de guerra. La recaptació anual és fins a set vegades superior al valor dels serveis oferts per les dues darreres Corts dels Àustria abans de 1714.

***

51. Todos los demás oficios, que havia antes en el Principado, temporales o perpetuos, y todos los comunes, no expressados en este mi Real Decreto, quedan suprimidos y extinctos, y lo que a ellos estava encomendado, si fuere perteneciente a justícia o govierno, correrá en adelante a cargo de la Audiencia; y si fuere pertenenciente a rentas y hazienda ha de quedar a cargo del intendente, u de la persona o personas, que yo diputaré para esto. 

52. Pero los oficios subalternos destinados a las ciudades, villas y lugares para su govierno político, en lo que no se opusiere a lo dispuesto en este Decreto, se mantendrán, y lo que sobre esto se necessitare de reformar, me lo consultará la Audiencia o lo reformará en la forma que se dice al fin respecto de ordenanzas.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)