Ves al contingut principal

Irregularitats / Llengua

IRREGULARITATS. Mentre les informacions panamenyes cauen dia a dia, esquitxant personatges de la via pública d’aquí i (sobretot) d’allà, es destapen nous casos de corrupció en el Partit Popular. Aquesta setmana, a més de la detenció de l’alcalde de Granada, hem sabut també de les irregularitats fiscals comeses per l’expresident espanyol José María Aznar, que li han costat una multa d’Hisenda de 70.000 euros. També que, com qualsevol altre contribuent, Aznar s’hi va reunir en persona amb Montoro per discutir-ne l’abast. Déu n’hi do, l’import no declarat devia ser interessant. Així que, ben segur, els mitjans i la classe política espanyola, com un sol home es llançaran sobre ell i la seva família, exigiran a Aznar que renunciï als privilegis propis de la seva condició d’expresident i la UDEF s’hi abraonarà amb tot. O això només passa amb els expresidents de la Generalitat? No, oi?

LLENGUA. L’afer Koiné encara porta cua. Per més que no sembli encertat, és tanta la brossa que els seus crítics hi han abocat a sobre que costa de no empatitzar amb els seus autors. Aquesta setmana, el gran Joan Coscubiela recomanava a les xarxes socials la lectura d’un article sobre el manifest, publicat al diari comtal, de la mà del gran mestre de l’espanyolisme mel·liflu a Catalunya, l’Antoni Puigverd. La conclusió de la seva anàlisi, com sempre, de traca. Segur que us sorprendrà. Encerteu quin projecte polític està posant en perill la supervivència de la llengua catalana? La subordinació del país a un Estat supremacista que ens bombardeja des de tots els estaments de poder (de l’estament judicial fins a les ambaixades que censuren la difusió de la nostra literatura, passant pels governs autonòmics cada vegada que els controla la dreta centralista)? No, i ara! La independència de Catalunya.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…