Ves al contingut principal

Cop / Desert

COP. Al fil de la intervenció de Joan Tardà al tercer debat d’investidura de Mariano Rajoy, no us podeu perdre l’explicació impecable de Javier Pérez Royo, catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Sevilla. La gota que ha vessat el got del procés ha estat la sentència del TC 31/2010, que el professor andalús qualifica sense contemplacions de cop d’Estat. La carta del 78 fixava una constitució territorial amb un doble sistema de sobirania: la nacionalitat no pot imposar el seu nivell d’autonomia (requereix l’aprovació de les “Cortes generales”) i l’Estat tampoc pot fer-ho (l’Estatut acordat a Madrid ha de ser objecte de ratificació en referèndum per la nacionalitat). Resulta evident que la sentència del constitucional va rebentar per dins aquest principi i el sistema constitucional espanyol pateix d’una radical manca de legitimitat a Catalunya. Si és que poden, només el sostindran durant un temps per la força.

DESERT. L’ús del català a la justícia del nostre país sí que és un autèntic desert. El conseller Carles Mundó ha recordat que fa deu anys que el nombre de sentències redactades en català baixa sense aturador i que actualment se situa en un ridícul 8%. El president del TSJC Jesús Maria Barrientos, en castellà, per cert, ha comparegut al Parlament per traslladar la seva opinió favorable al fet que el català sigui només un mèrit i no un requisit per actuar com a jutge a Catalunya. Diu que, en cas contrari, la magistratura al nostre país seria un autèntic desert. Així, doncs, hem de demanar de genolls a la metròpoli que ens vinguin a governar en la llengua de l’imperi. Certament, el Govern farà bé de treballar a fons l’àmbit judicial en una doble direcció: assegurar el seu correcte funcionament el dia D de la desconnexió i renovar-lo a fons d’una vegada.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.